Waar moeten goede schoenen aan voldoen

Voeten moeten u de hele dag en uw leven lang dragen. Een beetje hulp kunnen ze daarbij goed gebruiken. Daarom zijn goede schoenen heel belangrijk.

Goede schoenen kopen

Als u schoenen gaat kopen, zorgt u er dan voor dat u sokken of kousen draagt die u in het dagelijks leven ook altijd draagt. Koop schoenen altijd pas halverwege de dag. Uw voeten zijn dan wat opgezet en zo voorkomt u dat u schoenen koopt die knellen. Pas altijd de linker en rechter schoen. Behalve dat uw voeten verschillend kunnen zijn, kunnen schoenen dat ook zijn.

Lengte

Uw schoenen moeten minimaal 1 cm. langer dan uw grootste teen zijn. Deze extra ruimte bij uw tenen is nodig om uw voeten te kunnen afwikkelen tijdens het lopen. Een voet wordt ongeveer 1 cm. langer tijdens het afwikkelen. Heeft u een klein maatverschil in uw voeten, koopt u dan schoenen in de maat van de langste voet.

Passen

Bij het passen moeten schoenen comfortabel zitten. Als een schoen te klein is, zal dat zo blijven. Schoenen passen zich wel iets aan het model van uw voeten aan en ze worden tijdens het gebruik wat soepeler.
Voeten veranderen naarmate we ouder worden. Laat dus altijd uw voeten opmeten als u schoenen koopt. Voeten zijn bijna nooit precies even groot. Koop schoenen volgens de maat van uw grootste voet. Van elk merk en type schoen kan de maat afwijkend zijn van wat u normaal draagt. Als een afwijkende maat goed past, neem deze dan ook en probeer niet aan de gebruikelijke maat vast te houden. De hiel van de schoen moet sluitend passen. De voorvoet mag niet breder zijn dan de schoen. Tenen moeten vrij kunnen bewegen in de neus van de schoen. Als u geen schoenen kunt vinden die goed passen, vraagt u de verkoper/verkoopster dan om u te helpen.

Wijdte

De wijdte van de schoenen moet ook goed zijn. In een te wijde schoen kan de voet gaan schuiven. Hierdoor ontstaat het effect van een te grote schoen. Schoenen moeten nu niet een maat kleiner gekocht worden, want dan mist de schoen de ruimte voor het afwikkelen van uw voeten tijdens het lopen. Er moet dan gezocht worden naar smallere schoenen.
 

Binnenvoering

Let u er op dat de binnenvoering vrij is van vouwen en andere oneffenheden. Deze kunnen namelijk drukplekken en blaren veroorzaken.

Materiaal

Schoenen moeten bij voorkeur van leer zijn. Leer rekt namelijk mee, het ademt en laat transpiratievocht door. De zolen moeten flexibel en sterk zijn met een goede grip.

Heeft u reumatische artritis, diabetis mellitis of circulatiestoornissen? Neemt u dan schoenen zonder naad op het voorblad. Verder moeten deze schoenen van soepel leer zijn. De hakken en zolen moeten zacht zijn.
 

Gebruik met steunzolen

Steunzolen functioneren het best in goede schoenen. De binnenzool moet vlak en bij voorkeur voorzien zijn van een uitneembaar voetbed.

Hakken

Voor dames die schoenen met hakken willen, is het advies: koop schoenen met een hak die niet hoger is dan 4 cm. Schoenen met een hogere hak zorgen ervoor dat er te veel druk op de voorvoet komt te staan. Voor heren bedraagt de ideale hakhoogte maximaal 2 cm. Koop schoenen met een brede hak. Zo voorkomt u doorzwikken.

Sluiting

Een vetersluiting die de wreef goed omsluit heeft de voorkeur. Deze geeft namelijk meer stabiliteit dan instappers. Klittenband kan een alternatief zijn.

Hielomsluiting

De schoen moet bij de hiel hoog genoeg zijn, zodat u er niet uitglipt. De hielomsluiting moet stevig zijn en goed aansluiten. 

Kinderschoenen

Goede kinderschoenen kopen kan lastig zijn. Hier volgen tips waar u op kunt letten. Kijk of de buitenkant van de schoen de natuurlijke vorm van de voet volgt. Laat de voet van uw kind opmeten, zowel in de lengte als in de breedte. In de linker en rechter voet zit meestal verschil in grootte. Pas daarom schoenen aan aan de grootste voet. Goede schoenen moeten lang, breed en hoog genoeg zijn. De tenen moeten vrij kunnen bewegen. Controleer de voeten van uw kind na het dragen van nieuwe schoenen. Er mogen geen rode plekken, blaren of andere aanwijzingen van irritatie zijn. Goed passende schoenen zijn heel belangrijk voor de beweging en houding voor uw kind, maar nog belangrijker is dat goede schoenen heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de voeten. Een kindervoet groeit ongeveer 1 tot 2 maten per jaar. Zorgt u ervoor dat uw kind nieuwe schoenen krijgt voordat de oude te klein worden, ook al zijn de oude schoenen nog niet versleten. Ook voor kinderschoenen geldt dat ze bij voorkeur van leer moeten zijn.

Heeft u vragen?

Openingstijden

Ma 08:30 – 17:00
Di   08:30 – 17:00
Wo 08:30 – 17:00
Do  08:30 – 17:00
Vr   08:30 – 17:00
Za Gesloten
Zo Gesloten